Waarom heet een spijkerbroek een spijkerbroek?

Waarom heet een spijkerbroek spijkerbroek

Heb jij je weleens afgevraagd waar de bekende spijkerbroeken eigenlijk vandaan komen? Hoe hebben ze hun naam gekregen, hoe zijn ze gemaakt en zagen ze er vroeger echt exact hetzelfde uit als vandaag de dag? Wij hebben deze vragen voor jou onderzocht.

Waar is de spijkerbroek ontstaan?

We kunnen Levi Strauss en Jacob Davis danken voor het ontwikkelen van de spijkerbroek. We kunnen ons bijna geen wereld zonder de spijkerbroek voorstellen. Toch is er wel degelijk een periode geweest waar deze er nog niet was. In 1854 vertrok Jacob Davis uit Letland naar Amerika. Hetzelfde verhaal geldt voor de Duitse Levi Strauss. Nadat Levi Strauss in Amerika was aangekomen, had hij een winkel geopend. Deze lag in San Francisco. In deze winkel verkocht hij zijn denim broeken aan mijnwerkers. De mijnwerkers waren dol op denim broeken, aangezien ze goed bestendig waren tegen het harde en ruwe werk.

Davis, die kleermaker was, kreeg op een dag de opdracht om een werkbroek te maken die enorm stevig was. Uiteraard dacht hij gelijk aan de denim van Levi Strauss. Los van het feit dat het textiel van Levi Strauss al enorm stevig was, wilde Davis het nog sterker maken. Dit deed hij door middel van draadnagels die bij de zakken werden gemaakt. Het nieuwe ontwerp werd al snel enorm geliefd onder de werkers.

Waarom heet het de spijkerbroek?

Nu dat we weten hoe de spijkerbroek ontstaan is, kunnen we beter snappen hoe het zijn naam heeft gekregen. Dit is allemaal te danken aan de draadnagel die bij de zakken zit. Deze draadnagel is eigenlijk een soort spijker. Ondanks dat wij het in het Nederlands een spijkerbroek noemen, verwijzen ze in het Engels nog steeds naar Denim.

Het patent van de spijkerbroek 

Het geweldige ontwerp van Davis moest een patent krijgen. Dit was de enige manier om het ontwerp zo goed mogelijk te beschermen en om hier een succesvol bedrijf uit op te bouwen. Het maken van een patent is echter erg duur en Davis zocht daarom naar hulp. Hij vroeg Levi Strauss of hij geïnteresseerd was om deel te nemen aan het patent en het bedrijf. En dit is exact wat er op 20 mei 1897 is gebeurd. Het patent voor het gebruiken van de draadnagels bij de zakken was officieel vastgelegd. Het bedrijf groeide uit tot een enorm succes. Wie kent er tegenwoordig immers niet de beroemde en geweldige Levi’s broeken? Davis is zijn hele leven productiemanager geweest bij Levi’s en heeft samen met het team enorme iconische modellen geproduceerd die we vandaag de dag nog steeds met liefde dragen.