Hoe wordt jeans gemaakt

Hoe wordt jeans gemaakt? Stap 1, katoenoogst

Het proces van jeans maken begint bij het oogsten van katoen. Zonder katoenplant geen katoen. Bij het oogsten van het katoen wordt het beste katoen geselecteerd en gemengd met allerlei andere soorten katoen. Zo komt de combinatie van de beste katoensoorten tot zijn recht. Na het selecteren van het katoen wordt het katoen uitgerekt om het daarna te kunnen gaan spinnen. Bij het spinnen maken ze onderscheid tussen het traditionele ringspinnen en het nieuwe spinnen. Het traditionele ringspinnen geeft nog steeds het sterkste, beste en mooiste garen. Deze gesponnen garen worden tot een touw gedraaid.

Hoe wordt jeans gemaakt? Stap 2, Verven en voorkrimpen

Het gesponnen touw wordt in een blauw indigo verfbad ondergedompeld. Hoe vaker ze de garen onderdompelen in het indigo blauwe verfbad, hoe donkerder blauw het garen wordt. Na het kleuren van de indigo blauwe kleur worden de touwen ontrafeld en kan het weefproces beginnen. De geweven stof denim ondergaat nog een aantal bewerkingen, voordat het een spijkerbroek wordt. Als allereerste wordt de pluis er vanaf gebrand. Nadat de pluis eraf is gebrand wordt de stof in verschillende richtingen scheef getrokken dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat er later in de broek draaipijpen ontstaan. Hierna wordt de stof voor gekrompen dit om het krimpen van de broek te verminderen met 20%. Dan is materiaal gereed om verwerkt te worden tot spijkerbroek.

Hoe wordt jeans gemaakt? Stap 3, het maken van de spijkerbroek

De spijkerbroek begint als een patroon. Een standaardpatroon van een five pocket jeansmodel bestaat uit ongeveer vijftien patroondelen. De denim stof wordt met honderd lagen tegelijk uitgesneden. Dit gebeurt met de hand, met een groot snijapparaat. De verschillende delen van de denimstof worden daarna gemerkt met een stuk speciaal krijt.

Voor het maken van 1 jeans heb je het volgende nodig.

  • 1.6 meter jeans stof
  • Enkele honderden meters garen
  • 6 popnagels
  • 5 knopen (broek zonder rits:))
  • 4 labels

. De fabricage gebeurt in 12 productie stappen, die bij elkaar ongeveer 15 minuten duren. Er zijn verschillende naaimachines nodig in het proces voor het maken van een spijkerbroekDan is de broek in elkaar genaaid en wederom gewassen in grote wasmachines. Hierbij krijgen ze hun specifieke kleur.

Om bijvoorbeeld een stonewashlook te krijgen op de broek, worden de spijkerbroeken gewassen met puimstenen. Puimsteen is een vulkanisch steensoort dat veel gas bevat en daardoor lichter is dan water. De jeans wordt 30 minuten tot 6 uur gewassen om de gewenste wassing te krijgen.

Na het wassen worden alle losse overbodige draden en andere ongewenste dingen afgeknipt van de spijkerbroek. Daarna volgt de kwaliteitscontrole van de jeans en kunnen de knopen, klinknagels en de labels op de jeans worden gemaakt. Als laatste worden de hangtags en de pocket plasters aan de jeans gemaakt en ingepakt voor verscheping naar Broeken Binkie in Doetinchem. Wie weet kom jij wel één van deze nieuwe jeans bij ons kopen.