Spijkerbroeken historie: hoe het allemaal begon

Geschiedenis van de jeans

Spijkerbroeken zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met de verkoop van meer dan 90 miljoen spijkerbroeken per jaar in Nederland heeft de gemiddelde Nederlander 5 spijkerbroeken in zijn kledingkast. Maar hoe is deze broek ontstaan en door wie werd de eerste broek ontworpen? De oorsprong van de spijkerbroek ligt natuurlijk bij Levi Strauss en Jacob Davis toen ze in 1873 patent aanvroegen op de spijkerbroek.

Het begin van de jeans revolutie


In 1847 emigreerde Levi Straus van Duitsland naar New York om als koopman te gaan werken. Zes jaar later verhuisde hij naar San Francisco waar hij zijn eerste dry good winkel opende. Aan de Amerikaanse westkust waren toen veel goudzoekers. Levi Straus zag in de goudzoekers de juiste arbeiders voor zijn broeken van canvasdoek. De vraag naar deze werkbroeken was niet hoog. Daarom besloot Levi Straus broeken van denim te gaan maken van ijzersterk katoen. Dit werd in die periode nog nooit gebruikt in broeken. Om deze reden was de broek heel sterk en werd de spijkerbroek zeer geliefd onder de mijnwerkers.

Stapel Jeans
Klinknagels

De grote Jeans revolutie bleef echter uit. Dit kwam mede door de zwakke zakken op de jeans. In 1872 kreeg Levi Straus een brief van Jacob Davis, een kleermaker die het idee had de zakken van de spijkerbroeken met klinknagels vast te zetten. Jacob Davis wilde patent aanvragen voor dit idee, maar kon de kosten hiervoor niet opbrengen. Hij klopte aan bij Levi Straus om samen de patentkosten te betalen om vervolgens samen spijkerbroeken van denimstof te gaan maken. In het jaar 1873 was de eerste taille-overall geboren. De taille-overalls werden tot 1920 alleen in San Francisco geproduceerd. In 1920 volgde er uitbreiding naar Frankfort (Indiana). In 1965 zetten Levi Straus & Co hun eerste voetstappen buiten Amerika en lieten Levi Staus & Co fabrieken bouwen in Europa en Azie.

Klinknagels

De allereerste spijkerbroeken

De eerste spijkerbroeken werden voornamelijk gedragen door werklieden mijnwerkers, cowboys, boeren en spoorwegarbeiders. In 1890 kregen de broeken de populaire 5 zakken: (vive pocket jeans) twee achter, twee aan de zijkant en een centenzakje (money pocket) aan de rechter zijkant. De broek wordt nog altijd naar de moneypocket vernoemd. In 1891 was het patent verlopen op de spijkerbroeken, waardoor het gemakkelijk werd voor andere fabrikanten als Levi Straus & Co om ook jeans te gaan produceren. Al snel werd de jeans het meest gereproduceerde kledingstuk.

Spijkerbroeken

Van werkbroeken naar jeans fashion

Waar de spijkerbroek in het begin gebruikt werd als werkbroek, bestond er een verschuiving in de jaren twintig en dertig naar de alledaagse casual spijkerbroek. Dit kwam door Hollywood, waarin veel spijkerbroeken werden gedragen in de films van toen. Met name het jonge publiek wilde er net zo stoer uitzien in hun Jeans fashion als hun filmhelden op het witte doek in hun spijkerbroeken.

werkbroeken
Jeans in Europa

Tijdens de tweede wereldoorlog droegen Amerikaanse soldaten denim, waardoor de spijkerbroek bekend werd in Europa. En zo maakte de wereld kennis met de blauwe spijkerbroek. Het succes van de spijkerbroeken nam een vlucht toen bekende filmsterren als Marilyn Monroe, John Wayne, James Dean, Elvis Presley de spijkerbroeken als echte denim liefhebbers droegen. Tegenwoordig is de spijkerbroek helemaal ingeburgerd bij iedereen van jong tot oud, man of vrouw, kind of baby.

Europa spijkerbroek

Spijkerbroek